Deklarnationerna för 2020 är inne och nu är det tid för semester. Sedan blir det dags att planera för kommande deklarationer.
Handelsbolaget gick med förlust under uppstartsåren. Vi delägare investerade en del pengar för att få fart på verksamheten. Så småningom gick företaget jämnt ut vilket innebar att vi inte behövde föra in mer pengar.
Tanken är att företaget ska ge tillbaka av det vi har investerat på sikt. Det var ändå ett par år som innebar en personlig förlust. Hur kan man förhålla sig till det i sin privata deklaration? Vad man kan och bör göra är att redovisa förlustavdrag.
När man gör en förlust ett år kan man göra avdrag för detta i sin privata deklaration upp till fem år efter förluståret. Om man som jag fått förlust i mer än ett år kan man fördela det så att det blir förlustavdrag i två eller flera år framöver. På det viset kan man få tillbaka pengar på sin deklaration.
Rådet man ofta får är att vänta med förlustavdragen tills företaget börjar gå med vinst. Då kan man kvitta vinsten mot sin sparade förslust. Anta att man går med förlust år ett och två. Därefter kommer två år där företaget går jämnt ut följt av ett femte år där företaget går med vinst. När man deklarerar för det femte året kan man göra förlustavdrag så att den privata deklarationen går med minus och att det blir pengar tillbaka från staten. Då tar man förlusten från det första året. Om även år sex är ett vinstår tar man förlusten från det andra året och kvittar med det.
Eftersom man inte får göra förlustavdrag på mer än 100 000 på ett år kan man ackumulera förlusterna i upp till fem år. På det viset sprider man ut förlusterna och kvittar i flera år under vinstperioden. Slutligen kan det bli så att man har förlust kvar men de fem åren har gått. Då är det inte så mycket att göra åt saken. Planera smart så att det blir maximalt tillbaka på varje års deklaration.
Dela gärna med dig av andra tips för att hantera förluståren som privatperson.